Житло в розстрочку: необхідні факти

04.11.2019

Існують кілька способів покупки квартири: 100%–відсоткова передоплата, розстрочка, іпотека, партнерські програми.

Поговоримо про розстрочку від забудовника – спосіб, який допомагає, з одного боку, не переплатити за квадратні метри, з іншого боку, розтягнути виплати на кілька місяців або років, зменшивши фінансовий тягар.

Портрет покупця

Середньостатистичний покупець житла – одружений чоловік від сорока років із доходом вище середнього. Забудовники переважно не вимагають довідку про доходи – потрібен базовий пакет документів. Ніхто в цьому випадку не ризикує: якщо в інвестора виникають труднощі з виплатою, договір між ним і девелопером розривається, а гроші повертаються людині. Але потрібно уважно перечитати договір на предмет цієї опції.

Як довго накопичувати?

Перед пошуком житла в розстрочку з'ясуйте для себе, чи потягнете її. В інтернеті є безліч онлайн–калькуляторів, що дозволяють розрахувати необхідну суму в місяць при різних варіантах першого внеску або без нього. Як підрахували економісти, купити житло в розстрочку можливо при заробіток від 30000 гривень на місяць. Сімейним людям у цьому плані, звичайно, легше – можна виплатити всю суму швидше. Перший внесок у більшості забудовників починається від 10%. Але навіть це число трапляється нечасто. В основному внесок номер один дорівнює мінімум 30% від вартості квартири, а то і всім 50%.

Уважно читаємо договір

Перед підписанням договору із забудовником в ідеалі попередньо краще дати цей документ на ознайомлення юристу. Якщо можливості немає, зверніть увагу як мінімум на наступні пункти:

  • розмір платежу – сума й дата щомісячного платежу повинні бути чітко прописаними, без будь-яких «підводних каменів»;
  • штрафні санкції – перевірте, які штрафи передбачено за прострочення виплат за розстрочкою; зверніть увагу (знову!) на можливі приховані штрафи, про які можуть «забути» попередити під час підписання договору;
  • страховка – поширюється на об'єкт нерухомості, але можливий варіант, коли страхується і сам забудовник, якщо розстрочку оформляють через банк.