Як оформити право власності на нерухомість?

21.01.2019

Ну ось ... вами вже давно зроблено огляд ринку новобудов, обхід житлових комплексів і вибір майбутньої квартири ... Але для повного вступу в право власності залишилося всього нічого: зібрати потрібну суму, домовитися про зустріч з продавцем і правильно оформити документи на придбання нерухомості.

Як ви вже здогадалися, мова піде про те, як оформити право власності на квартиру в новобудові. У цій статті ми розглянемо завершальний етап підписання документів.

Шлях від інвестора до власника житла в новобудові

Звичайно ж, варто відразу зазначити один момент. Часто покупці купують квартиру в розстрочку і фіксують цей факт підписанням попереднього договору. Коли нерухомість вже повністю викуплена, то наступний етап — підписання основного договору, сплата всіх податків і вступ у право власності. Саме про це ми і поговоримо в статті.

Завжди існує певний ризик під час інвестування в будь–який будівельний проект. Він залежить від фінансової стабільності компанії–забудовника, чистоти його юридичної репутації, а також від його здатності вчасно здавати об’єкти в експлуатацію. З огляду на це, рекомендуємо вам звертатися до юристів і нотаріусів для перевірки документації будівельної фірми і чистоти майбутньої угоди.

Оформлення права власності на обрану вами квартиру в новобудові, як правило, починається з вивчення покупцем предмета договірних відносин. В обов’язковому порядку в основному договорі має бути зазначено, що саме ви станете власником цієї нерухомості. Окремо варто переглянути, чи вказана вартість вашого придбання, чи є в паперах майбутня адреса вашої квартири і її номер, який повинен відповідати будівельному плану.

Коли угода вже відбулася, і ви стали щасливим володарем житлової площі у новобудові, завершальним етапом оформлення нерухомості залишається її реєстрація в Державному реєстрі.

Список документів з боку покупця, які необхідні для оформлення права власності

  1. паспорт та ідентифікаційний код (оригінали);
  2. підписаний договір купівлі–продажу;
  3. додаткові угоди до договору купівлі–продажу (якщо вони є);
  4. акт прийому–передачі нерухомості;
  5. тех. паспорт на нерухомість.

Для того щоб оформлення права власності на квартиру в новобудові пройшло більш комфортно для покупця, всі основні обов’язки бере на себе нотаріус, у якого ви укладаєте основний договір. Це значно економить час покупця. Підписання такого договору і внесення даних до Державного реєстру проходить в один день і вам більше нікуди не потрібно їхати.

Як правило, придбання житла від забудовника вважається безпечніше, ніж покупка його на вторинному ринку. Адже вторинним житлом займається ріелтор, репутацію якого складно перевірити. Зустрічаються випадки продажу однієї і тієї ж квартири на вторинному ринку кільком покупцям, що категорично не допускається. Слід звернути увагу, при покупці квартири від забудовника такі ситуації не трапляються, оскільки ніяка відповідальна будівельна компанія не захоче псувати свою репутацію.

14075