Купити квартиру або пентхаус: у чому відмінності?

26.02.2020

Більшість твердо впевнена: купити пентхаус за ті ж гроші, що й квартиру, неможливо. Вважається, що це – елітна нерухомість, яка не по кишені «простому смертному». У першій частині статті розповімо, що чим узагалі є пентхаус, а в другій – чому ця інформація не завжди відповідає дійсності.

Поняття «penthouse» за океаном часто перекладають як «будинок на крисах капелюха». Таке житло виникло на початку минулого століття в США в період дефіциту нерухомості і зовсім не було схоже на шикарні апартаменти, які сьогодні малює наша фантазія при згадці цього слова. Відповідати подібному статусу «квартири на даху» стали, починаючи з двадцятих років двадцятого століття. Сьогодні вимоги до пентхауса трактують по-різному. У широкому розумінні, це фешенебельне житло або особняк (часто – мінімум з двома поверхами) на даху житлового комплексу хоча б бізнес-класу або хмарочоса з площею вище середньої, великими панорамними оглядовими вікнами, терасою, виходом на дах.

Звичайно, є критерії, які визначають поняття цього типу житла зовсім інакше: окремий ліфт, вікна на всі чотири сторони світу, наявність зимового саду або предметів антикваріату і т.д. Все, як у кращих традиціях голлівудських фільмів. Будемо чесними, в Україні подібних варіантів майже немає, тому що вони розкуповуються повільно «завдяки» захмарній вартості.

Будемо простіше і розповімо, чому купити не квартиру, а пентхаус – суперський варіант, що не вимагає величезних вкладень. Особливо, якщо розглядати варіант з передмістям. Наприклад, у ЖК бізнес-класу «Crystal Avenue» на Петропавлівській Борщагівці, у трьохстах метрах від Києва, вартість квадратного метра у «двушках», «трьошках» і пентхаусах однакова. Тобто, заплативши однакову ціну, можна отримати житло зовсім іншого статусу. Двоповерхові видові квартири з терасами, на яких приємно відпочивати, роблять їхню купівлю більш привабливою. До того ж, терасу не враховують у загальній площі, тому, по суті, ви отримуєте житло з іще більшою площею!

Тому питання купівлі квартири резонно розширити до питання вибору між квартирою і пентхаусом. І нам здається, що в цій битві переможець очевидний.